Potpisani ugovor za energetsku obnovu Doma

U Domu za starije i nemoćne osobe u Varaždinu je u petak, 6. rujna, potpisan ugovor o izvođenju radova na energetskoj obnovi, a ujedno su počele pripreme za otvaranje gradilišta.

Ugovor su potpisali ravnateljica Doma Vesna Vidović Oreški i direktor tvrtke Gradis d.o.o. Hrvoje Lonjak u prisustvu župana Radimira Čačića, njegovih zamjenika Roberta Vugrina i Tomislava Paljaka, savjetnice Natalije Martinčević, direktora AZRA-e Borka Mikića i drugih gostiju.

Time je u Varaždinskoj županiji počela realizacija još jednog važnog EU projekta. Do 31. kolovoza 2020. godine zgrada Doma umirovljenika, koja je izgrađena prije više od 40 godina, postat će energetski učinkoviti objekt, a 360 korisnika i 103 zaposlenika boravit će u daleko boljim i kvalitetnim uvjetima.

Ukupna vrijednost projekta „Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin na adresi Zavojna 6, Varaždin“ nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi  31.370.667,29 kuna, a vrijednost samih radova je 30.258.278,29 kuna. Ugovorena vrijednost projekta iz Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava je 28.012.538,38 kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj 14.664.281,61 kn ili 52,35 %. Osigurana su i bespovratna sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata u iznosu od 7.352.018,56 kuna, a preostali iznos osigurava Dom za starije i nemoćne.

Na obje zgrade Doma bit će promijenjena kompletna stolarija, ugrađena će biti termofasada, a u zgradi depadanse ćemo dobiti novu kotlovnicu koja će zamijeniti postojeću, potpuno dotrajalu. Više nećemo imati velike gubitke vode i plina, jer će sve ići preko solarnih panela, uključujući i klimatizaciju. Ne treba govoriti što će to tijekom vrućina značiti za naše korisnike, koji u prosjeku imaju 87 godina. Cijeli dom će biti klimatiziran, a troškovi neće biti veliki. Mijenjat ćemo i liftove budući da su postojeći dotrajali i često su u kvaru. Uštede će biti i na rasvjeti, jer će biti ugrađena nova rasvjetna tijela. Nadamo se da ćemo do kraja ove godine, izvan ovog EU projekta, uz dodatnih milijun kuna iz resornog ministarstva uspjeti urediti i 50-ak soba – rekla je ravnateljica Doma Vesna Vidović Oreški.

Predviđena ušteda za grijanje/hlađenje nakon provedbe energetske obnove iznosit će 56,29 %, a emisija CO2 smanjit će se za 44,08 %.

Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.