Obilježavanje 40. godišnjice rada i postojanja doma

Ovaj je dom danas proslavio veliku obljetnicu – 40 godina rada i postojanja, a na prigodnoj svečanosti okupili su korisnici doma, predstavnici Županije i grada Varaždina, uzvanici iz sustava socijalne skrbi i zdravstva te brojni drugi gosti.

– Dom za starije osobe otvoren je na sam Badnjak prije 40 godina, tada pod imenom Dom umirovljenika “Slavko Lončarić”. Tog je dana uselilo 60 korisnika o kojima je brinulo 7 radnika. Dom je cijelo vrijeme rastao i od početnog kapaciteta od 246 korisnika, od čega 51 na odjelu pojačane njege, mi smo narasli na 360 korisnika, budući da je deset godina kasnije izgrađena zgrada depadanse. Kasnije smo u većoj mjeri razvijali izvaninstitucionalnu skrb pa smo tako bili treći dom u Hrvatskoj koji je, 2003. godine, otvorio Klub za starije osobe, kako bi se otvorili prema vanjskim korisnicima. Klub je danas potpuno samostalna udruga, registrirana u našim prostorima, u kojima se okupljaju umirovljenici i osobe starije životne dobi koji ne žive u domu te naši korisnici. Zatim smo 2007. godine otvorili Dnevni centar za dnevno zbrinjavanje starijih osoba, a u tome smo također bili među prvima, uz pojedine domove u Istri i Zagrebu, na što smo vrlo ponosni. Već smo pripremili jedan novi projekt i prijavili ga na natječaj za europska sredstva, a to je izgradnja Gerontološkog centra. – kazala je ravnateljica doma, Vesna Vidović-Oreški, podsjećajući na povijest ove ustanove i predstavljajući planove za budućnost.

– Svi mi koji radimo u domu, bilo u praoni, kuhinji, kao socijalni radnici ili medicinske sestre, vezani smo uz korisnike, jer smo u stalnom doticaju s njima. Ovaj posao ne možete samo raditi, već ga i živite. Ovaj rad nas emocionalno jako troši, ali sve nam se to vraća i sretni ste kad vidite da ste im u zadnjim godinama života pružili zadovoljstvo, radost i trenutke koji će im ostati u lijepom sjećanju – rekla je Vidović-Oreški.

Na svečanosti su uručeni i pokloni umirovljenim radnicima doma (Marija Perkvić, Josip Jedvaj, Jelena Turšćak, Bernarda Mičović, Milivoj Mičović, Bosiljka Hrnčić, Josipa Šporčić, Nevenka Kolarić, Verica Mihaljuš, Vera Hlapčić, Darinka Sambolec, Velimir Ptiček, Milena Klinec, Đurđica Dregarić i Emilija Jambrešić), kao i djelatnicima s najdužim radnim stažem u Domu  – Vesni Furjan (38 godina), Mariji Golubić, Vesni Teklić, Snežani Miketek, Mariji Todorovskoj i Ljerki Valjak (39 godina), te Branki Medved i Biserki Melinček za 40 godina rada u Domu.

Proslavu su pjesmom uveličali domski zbor i nekoliko korisnika sa svojom poezijom, folklorna skupina Kluba za starije osobe Varaždin, te posebni gosti – Barbara i Rajko Suhodolčan, s kojim su zapjevali svi okupljeni na proslavi, a mogla se razgledati i tradicionalna godišnja izložba ručnih radova korisnika i radnika Doma te članova Kluba za starije osobe.

 

 

« od 2 »
Bookmark the permalink.

Comments are closed.