Aktivnosti i događanja

Vesela fešta u Domu   – proslava i krštenje mošta

Nakon dugih i teških dvije godine koje je izazvala corona,  korisnici i radnici Doma opet su se sastali u restoranu Doma uz prigodni program i veselu svirku  i ples obilježili veseli dan – Martinje.

Kršten je moštek, plesalo se i veselilo, a stolovi su bili puni s kolačima i martinjskim meni-om.

Sve korisnike  i radnike  pozdravio  je ravnatelj Doma Alen Runac, uz veliku želju da se uskoro sastanu u tako velikom broju i bez zabrana radi bilo kakvih bolesti.

U svom obraćanju zahvalio je HNK Varaždin  koje nam je ovom prilikom posudilo kostime za izvođenje programa i  sa kojima ćemo ubuduće nastaviti suradnju.

– fotografije by Varaždinke vijesti

 


Prisustvovali  smo  predavanju „Demencija kao epidemija suvremenog društva“ – 13.10.2022. godine

Dana 13. listopada u 10 sati u dvorani Županijske palače održano je predavanje o demenciji, Alzheimerovoj bolesti, psihijatriji starije životne dobi, farmakoterapiji.

Nakon srdačnog pozdrava Pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubice Božić, Ninoslav Mimica predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče i pročelnik Zavoda za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju dao je uvodnu riječ o navedenoj tematici.

Dr.sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, spec.neurolog, supspec. za kronične neurodegenerativne bolesti s temom „Alzheimerova i vaskularna demencija-dvije najčešće vrste demencija“ te dr. Mateja Grizelj Benussi, spec. psihijatar na temu „ Kognitivna rehabilitacija i potencijal za obavljanje iste za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije“ zaokružile su cijelo predavanje i dale obol toj izuzetno teškoj, a sve više prisutnoj bolesti.

Predavanju su prisustvovali stručni radnici Doma i nekoliko korisnika.


Međunarodni dan starijih osoba – 03.10.2022.

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se diljem svijeta od 1991., svake godine 1. listopada, a ustanovljen je rezolucijom Ujedinjenih naroda s ciljem apostrofiranja važnosti osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima osoba treće životne dobi.
Obilježavanjem dana starijih osoba želi se potaknuti šira društvena sredina da se starijim članovima zajednice osigura zadovoljenje njihovih potreba, te da im se omogućiti sudjelovanje u svim segmentima života u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin obilježio je Međunarodni dan starijih osoba 03. listopada.
U uvodnom govoru ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe, mr.sc. Alen Runac, naglasio je da je svakako najvažnija zadaća omogućiti osobama treće životne dobi, posebice korisnicima Doma, promicanje kvalitete života i aktivnog starenja. Zahvalio je korisnicima Doma na pripremljenom programu, prisutnim gostima na dolasku, te Županijskoj organizaciji HSU Varaždin na vrijednoj, slatkoj donaciji.
Cjelokupni program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba svojim prisustvom uveličali su gosti- zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednica ŽO HSU Varaždinske županije Jadranka Bahlen, te predsjednica Upravnog vijeća Doma Ruža Jelovac.
Zamjenica župana Silvija Zagorec, u svom obraćanju korisnicima naglasila je da se briga i iskazivanje interesa za osobe treće životne dobi ogleda kroz više načina. Jedan od njih je svakako briga cijelog društva da se osobe treće životne dobi mogu aktivno uključiti u život društvene zajednice, te da im se zajedničkim djelovanjem omogući kvalitetno starenje. Na tom tragu Varaždinska županija aktivno i vrijedno radi kroz niz projekata i programa namijenjenih upravo starijim osobama.
Jadranka Bahlen, predsjednica ŽO HSU, istakla je važnost obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba: Međunarodni dan starijih osoba je dan kad se prisjećamo cjelokupnog doprinosa starijih osoba u izgradnji suvremenog društva. Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog društva., a osobe treće životne dobi itekako mogu doprinijeti kvaliteti života cjelokupne društvene zajednice. Svijest o starijim osobama kao i dalje vrijednim članovima društva u kojem živimo mora se promicati na svim razinama, naglasila je gđa Bahlen.
U programskom dijelu nastupio je domski zbor, svoje autorske pjesme predstavili su korisnici Doma, a cjelokupni je program zaokružen nastupom učenika Glazbene škole Varaždin.

« od 2 »

 

 


Donacija ŽO HSU-a – 03.10.2022.

Vrijedna slatka donacija ŽO HSU-a korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, a povodom Međunarodnog dana starijih osoba. Hvala Vam što u svakoj prilici mislite na nas.


Hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke – 21.09.2022.

Korisnici Doma su, zahvaljujući županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku, dana 21.09.2022. godine bili na hodočašću u Mariji Bistrici. Polazak je bio ispred Doma u 8:00 sati. Tijekom vožnje pjevale su se pobožne  pjesme i molila se krunica.  Po dolasku u svetište korisnicima su podijeljeni lunch paketi te smo krenuli na Kalvariju. Nakon Kalvarije prisustvovali smo Svetoj misi, a nakon mise korisnici su imali slobodno vrijeme koje su iskoristili za molitvu, ručak i kupovinu suvenira. Korisnici su iskazali veliko zadovoljstvo i sreću što im je omogućeno hodočašće koje im mnogo znači.


OBILJEŽAVANJE DANA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE  – 07.09.2022.                 
Dana 07.09.2022. u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin održan je program povodom obilježavanja dana Varaždinske županije na kojem je prisustvovao i sam župan Anđelko Stričak.
Ravnatelj Alen Runac zahvalio je Županu na dobroj suradnji i financijskoj pomoći te po prvi puta uključivanju Doma u proslavu obilježavanja Dana Varaždinske županije .
Župan je u obraćanju korisnicima istaknuo kako su osobe starije životne dobi prioritet Varaždinske županije te je napomenuo da će i nadalje pomagati razvoju Doma, a na zadovoljstvo svih njegovih korisnika i radnika.
Povodom Dana županije za sve korisnike Doma Županija je osigurala hodočašće u svetište Majke Božje Bistričke.
Korisnike je zabavio pjevač Nenad Kumrić – Charlie uz poznate stihove pjesama.  Korisnici su zajedno sa njim zapjevali, a neki su i zaplesali te su uživali u cjelokupnom programu.

IZBOR “NAJLJEPŠI BALKON 2022. ” – 13.07.2022.

Već tradicionalno, održao se Izbor za „Najljepši balkon“ u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin koji ujedno i motivira korisnike da brižno i marljivo uređuju cvijeće na svojim balkonima te vode brigu o okolišu Doma.

Tijekom  programa dodijeljena su priznanja i nagrade od strane stručnog žirija korisnicima koji imaju najljepše uređene balkone. Nagrade su omogućili „Parkovi d.o.o.“, Cvjećarnica „Mira“, „Varaždinske vijesti“, Cvjećarnica „Iris“, frizerski salon „Milostiva“ i Salon za njegu tijela vlasnice Nikoline Nadj. Svaki balkon je poseban na svoj način, dok je komisija za ocjenjivanje u sastavu gospođe Mire Brodar, gospođe Ivane Dreven i gospođe Sonje Kušter odlučila da prvo mjesto za „Najljepši balkon“ pripala gospođi Nadi Divjak i gospođi Štefaniji Rumplin koje su zajednički brinule o svojem balkonu.

Program su izvodili sami korisnici i to kao članovi domskog pjevačkog zbora pod vodstvom Mire Rogara, recitacija gospođe Ružice Juras i gospođe Danice Škibole te pjevača gospodina Miroslava Viteza  koje je uvježbala i osmislila radna terapeutkinja u Domu Monika Murat. Dom je dodijelio i priznanja članovima Eko grupe kao simboličnu zahvalu za uređenje okoliša. Korisnici koji su osvojili nagrade za vrijedne su: August Šenkiš, Dragica Gašparović, Josip Bešenić , Julijana Hržić, Ivana Vidaček, Katica Vuković, Marija Poustecki, Verica Horvatić i Emilija Jambrešić.


OBILJEŽAVANJE SVJESTSKOG DANA SVJESNOSTI O ZLOSTAVLJANJU STARIJIH OSOBA – 20.06.2022.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba, u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin, policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Varaždin Siniša Lah korisnicima Doma održao je predavanje na temu samozaštitnog ponašanja starijih osoba. Kako bi starije osobe zaštitile sebe policijski službenik korisnicima je na zanimljiv način predstavio moguće oblike kaznenih djela na štetu starijih osoba, te načine kako se zaštiti  od počinitelja kaznenih djela. Predavanju su uz korisnike, prisustvovali Nevenka Kirchbaum, članica Povjerenstva za ravnopravnost spolova i ravnatelj Doma Alen Runac.

 


IZLET KORISNIKA NA TRSAT-OPATIJA-DUŠANI – 09.06.2022.

Nakon dužeg vremenskog perioda izolacije uzrokovanih korona virusom korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin, u organizaciji Saveza udruge umirovljenika i starijih osoba Varaždinske županije uz pratnju Jadranke Bahlen dana 09.06.2022. godine uputili su se na izlet u Svetište Trsat, nakon čega su posjetili bajnu Opatiju gdje ih ni kiša nije omela u uživanju. Ručak je za sve prisutne organiziran u malom istarskom mjestu Dušani, gdje su korisnici uživali u domaćoj hrani,živoj muzici, te su poneki i zaplesali. U ime svih korisnika zahvalio se korisnik Marić koji je naveo oduševljenje organizacijom izleta, kvalitetom i količinom obroka, te je dogovorio daljnju suradnju sa Savezom. Ravnatelj Doma Alen Runac izrazio je zadovoljstvo da se život Doma polako vraća na staro normalno, napominje da je ovo samo ponovni  početak društvenog života Doma i otvaranja prema vanjskim prijateljima.

MEĐUNARDONI DAN OBITELJI 2022.

Uz glazbu, ples i recitale korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin prigodnim programom obilježili su Međunarodni dan obitelji. Proslavi Dana obitelji prisustvovao je i župan Anđelko Stričak koji je naglasio da svi korisnici imaju ovdje topli dom te istaknuo da Županija čini sve kako bi se boravak korisnicima učinio što kvalitetnijim i ugodnijim.  Domaćin je bio ravnatelj Doma Alen Runac koji je najavio održavanje ovakvih sadržaja za korisnike na mjesečnoj bazi, ukoliko epidemiološke prilike to dozvole. Događaju su prisustvovale i predsjednica Saveza udruga umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić te predsjednik Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin Zlatko Zuber.

 


POSJETILI NAS PONOVNO I MOTO MRAZOVI

Dana 30. prosinca 2021. godine održano je tradicionalno druženje korisnika s Moto Mrazovima iz udruge MK „Baroker“. Druženje je bilo ispred Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Drago nam je da se ova tradicija i dalje nastavlja. Zahvaljujemo motoristima MK „Baroker“ i njihovim prijateljima što su nas posjetili i naše korisnike razveselili donacijom jabuka i mandarina. Neka Vam je svima sretna nova 2022. godina!


OVE GODINE PONOVNO NAS POSJETILA UDRUGA “RITAM MISLI”

Dana 21. prosinca 2021. godine u 16:00 sati Udruga za promicanje kulture RITAM MISLI je razveselila korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin prigodnim božićnim programom pjesnika i glazbenika. Program se održavao ispred Doma prema svim trenutnim epidemiološkim mjerama. Pjesnici su korisnicima darovali ljepotu riječi umjesto zagrljaja te su im pružili tračak svjetla i nade u dane kada se mnogi osjećaju otuđeno i usamljeno. U svojim stihovima ljubavi i vjere dočarali su dio božićnog ugođaja. Pjesnicima su se pridružili i glazbenici koji su zajedno s korisnicima poput koledara zapjevali božićne pjesme ispunjene radošću i toplinom.

HVALA IM!


HODOČAŠĆE NA MARIJU BISTRICU

Dana 07.09.2021. godine korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin bili su na hodočašću u Mariji Bistrici. Krenulo se u jutarnjim satima uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. Korisnici su nakon dolaska otišli zajedno na Kalvariju i Svetu misu. Nakon toga imali su slobodno vrijeme koje su iskoristili za kavu i osobnu molitvu. Tokom putovanja vladalo je dobro raspoloženje uz molitvu i pjevanje. Ovaj izlet im je uvelike pomogao zbog cjelokupne situacije sa COVID 19. Korisnici su se vratili nasmiješenih lica sa puno pozitivne energije i osnaženom vjerom za bolje sutra.


GLAZBENA SLUŠAONICA

Nakon poboljšanja epidemiološke situacije u cijeloj županiji u  četvrtak 01.07.2021. godine u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin održana je slušaonica u okviru projekta „Nemirni uMirovljenici“ . Nositelj projekta  je Udruga umirovljenika Novi Marof, dok su projektni partneri : Udruga umirovljenika „Zajedno“, Centar tradicijske kulture Varaždin, grad Novi Marof i Pučko otvoreno učilište Novi Marof.

Glazbena slušaonica s glazbenikom Nenadom Kumrićem Charlijem održana je na otvorenom prema svim epidemiološkim mjerama. Radionica je ciljano osmišljena i izvedena u okviru programa Evergreen in NM u glazbenom žanru – latino glazbe za koju je glazbenik stručnjak, a u sklopu radionice ciljano su demonstrirali glazbeni instrumenti karakteristični za latino glazbu uz mini koncert (muziciranje uživo).

Naši korisnici su uživali u programu, a poneki zapjevali i zaplesali te još tijekom cijelog dana bili veseli i dobro raspoloženi, što je nama pokazatelj da upravo ovakvi programi doprinose zdravom razvoju i lijepoj starosti za naše korisnike.


SASTANCI TERAPIJSKE ZAJEDNICE

Od 16.06.2021.godine ponovno se održavaju terapijske zajednice gdje korisnici sa voditeljima odjela zajedno rješavaju sva pitanja u vezi što ugodnijeg boravka korisnika u Domu.


SVETE  MISE

Svete mise su se ponovno, nakon duže pauze radi COVID-a, počele održavati od 10.06.2021.

Održavaju se u dva termina, radi epidemioloških mjera:

  1. 09:00 stari dio Doma
  2. 10:00 Depandansa


RADIONICA KERAMIKE

Od 08.06.2021. do 01.07.2021., utrokom od 15,00 do 16,30 sati, održavala se radionica keramike na kojoj su naši korisnici učili izrađivati keramičke skulpture, a pod vodstvom vanjske suradnice Tanje Berga. Koristimo priliku da joj se zahvalimo na odvojenom vremenu za naše korisnike.


EKO GRUPA

Od 03. mjeseca 2021. godine ponovno se okupila Eko grupa naših korisnika  i po potrebi uređuju okoliš Doma, koji je njihovom marljivošću i radom uvijek uređen.

Comments are closed.