Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se diljem svijeta od 1991., svake godine 1. listopada, a ustanovljen je rezolucijom Ujedinjenih naroda s ciljem apostrofiranja važnosti osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima osoba treće životne dobi.

Obilježavanjem dana starijih osoba želi se potaknuti šira društvena sredina da se starijim članovima zajednice osigura zadovoljenje njihovih potreba, te da im se omogućiti sudjelovanje u svim segmentima života u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.


Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin obilježio je Međunarodni dan starijih osoba 03. listopada.

U uvodnom govoru ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe, mr.sc. Alen Runac, naglasio je da je svakako najvažnija zadaća omogućiti osobama treće životne dobi, posebice korisnicima Doma, promicanje kvalitete života i aktivnog starenja. Zahvalio je korisnicima Doma na pripremljenom programu, prisutnim gostima na dolasku, te Županijskoj organizaciji HSU Varaždin na vrijednoj, slatkoj donaciji.

Cjelokupni program obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba svojim prisustvom uveličali su gosti- zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednica ŽO HSU Varaždinske županije Jadranka Bahlen, te predsjednica Upravnog vijeća Doma Ruža Jelovac.

Zamjenica župana Silvija Zagorec, u svom obraćanju korisnicima naglasila je da se briga i iskazivanje interesa za osobe treće životne dobi ogleda kroz više načina. Jedan od njih je svakako briga cijelog društva da se osobe treće životne dobi mogu aktivno uključiti u život društvene zajednice, te da im se zajedničkim djelovanjem omogući kvalitetno starenje. Na tom tragu Varaždinska županija aktivno i vrijedno radi kroz niz projekata i programa namijenjenih upravo starijim osobama.

Jadranka Bahlen, predsjednica ŽO HSU, istakla je važnost obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba: Međunarodni dan starijih osoba je dan kad se prisjećamo cjelokupnog doprinosa starijih osoba u izgradnji suvremenog društva. Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog društva., a osobe treće životne dobi itekako mogu doprinijeti kvaliteti života cjelokupne društvene zajednice. Svijest o starijim osobama kao i dalje vrijednim članovima društva u kojem živimo mora se promicati na svim razinama, naglasila je gđa Bahlen.

U programskom dijelu nastupio je domski zbor, svoje autorske pjesme predstavili su korisnici Doma, a cjelokupni je program zaokružen nastupom učenika Glazbene škole Varaždin.