Objava: 31.10.2020., Varaždin

U želji da Vas informiramo o situaciji u Domu nakon proboja bolesti COVID-19 u našu ustanovu kako biste bili sigurni da su Vaši najmiliji dobro i zbrinuti u svakom pogledu, objavljujemo ove informacije.

U ovo vrijeme kad je virus našao put u naš Dom, svi radnici, od podruma do krova trude se da korisnicima ništa ne nedostaje. Radi njihove zaštite, korisnici su zamoljeni da se zadržavaju u svojim sobama i smanje međusobne kontakte, svakome od njih dostavljaju se obroci do vrata.

U novijem dijelu Doma, Depandansi, stvoren je “COVID odjel”, gdje su smješteni svi pozitivni korisnici, a radi lakše brige o toj sada najugroženijoj skupini korisnika. Svi ostali korisnici Depandanse, u kojoj je žarište bolesti, uz vrata soba imaju postavljene stolice na kojima se ostavljaju obroci za svakog, a s ciljem da se zdravi ne izlažu virusu, odnosno pozitivni možda ne zaraze zdrave, da svi oni imaju čim manje kontakata sa osobama izvan soba, u kojima su sigurni. Korisnicima Depandanse se obroci, a prema preporuci epidemiološke službe, serviraju u jednokratno kvalitetno plastično posuđe (tu mislimo na tanjure sa dva odjeljka, na manje tanjuriće za priloge, na jače papirnate šalice sa poklopcima i na jednokratni pribor), a što se sve na kraju baca s ciljem da se svede na najmanju moguću mjeru prijenos virusa, odnosno da se suđe od pozitivnih ne transportira po cijeloj ustanovi, pošto se kuhinja nalazi u drugoj zgradi, da drugi korisnici i sami djelatnici kuhinje te oni koji serviraju, ne dolaze u dodir s kontaminiranim posuđem. U starom dijelu Doma, serviranje svim korisnicima se vrši isto u sobe, ali u standardno posuđe. Znači, SVIMA korisnicima Doma, hrana se trenutno dostavlja u sobe, a Domski restoran do daljnjega je zatvoren. Sve spomenuto, radnici rade prema epidemiološkim mjerama, dezinficirani, zaštićeni ogrtačima, maskama, vizirima, rukavicama, zaštitom na cipelama.

Također, od prvih dana pojave virusa u Hrvatskoj, znači već mjesecima, svi radnici rade u zaštitnoj opremi i ni u jednom trenutku nisu ugrozili niti jednog korisnika Doma. Na samom ulazu imamo postavljenu TERMOVIZIJSKU KAMERU koja snima svakoga tko ulazi u Dom i ODMAH mjeri temperaturu. Na samom ulazu, svim katovima i prolazima postavljeni su BESKONTAKTNI dozatori dezinfekcijskog sredstva, koje u vrijeme postavljanja je rijetko koja ustanova u Hrvatskoj imala, pa možda i sada. Također, od prvih dana imamo postavljene i DEZBARIJERE na ulazima (dezinfekcija obuće) koju još i danas većina zdravstvenih ustanova nema. Svo ovo vrijeme, svaki djelatnik koji je izbivao iz ustanove duže od 5 dana, prije povratka na posao je testiran. Trudimo se svi maksimalno već mjesecima. U ovoj trenutnoj situaciji testirani su svi korisnici i radnici Doma, velika većina rezultata dolazi negativna.

Pozivamo članove obitelji i sve posjetitelje da nam se u svakom trenutku slobodno obrate za informacije o svakom korisniku i o svemu što se događa u Domu. Tu smo svi da zajedno pobijedimo virus i ponovno uskoro živimo normalno u našoj velikoj zajednici.

Zahvaljujemo svima onima koji nam pružaju podršku u ovom teškom i izazovnom razdoblju!

Objave u medijima o našoj borbi protiv nevidljivog neprijatelja:


Varaždin: u Domu za starije 18 korisnika i 5 zaposlenika pozitivno na Covid-19

Varaždin- Covid 19 u županijskom Varaždinskom Domu: “Kada mnogi ne vide sav naš trud, bilo bi pristojno da se pojedinci barem suzdrže od svojih paušalnih ocjena i neistinitih komentara”